Alkalmazott Művészeti Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem

 

Kategória: Plakát, tipográfia

Tantárgy: Designkommunikáció 2

Szemeszter: 2009–2010 | 01

Témavezető: Juhász Márton

 

HOMMAGE À BODONI 270

Tipográfiai kiállítás az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatóinak munkáiból, melyek kimondottan a kiállításra és Giambattista (Giovanni Battista) Bodoni (1740. 02. 16. – 1813. 11. 29.) születésének 270. évfordulójára készült.

 

Bodoni olasz nyomdász és betűmetsző volt, ő alkotta meg a ma is ismert Bodoni betűtípust. Ezen kívül 144 antikva és kurzív betűfajtája, 108 címszedéshez való verzálisa, sok kézírásos típusa és keleti betűfajtája volt.  A legtöbbjét ő maga metszette, utolérhetetlen művészettel és pontossággal.

 

Bodoni könyveit nemes egyszerűség jellemzi; díszítő anyagot egyetlen könyvében sem alkalmazott. Azoknak tiszta és valódi szépségét a könyvoldalak szigorú szerkezeti felépítése, a betűk vékony és vastag vonalainak váltakozásából kialakuló ritmikus nyugalma, a címlap és a belső címsorok tökéletes arányai, az oldalak nyomtatott felületeinek a fehér margókkal alkotott esztétikus összképe, és végül az egyszerű, tolakodó igényesség nélküli, művészi kötés adja meg.

Il manuale tipografico

 

A mű több mint 600 metszetet, latin és egzotikus betűket, valamint nagyon sok nyomdai cifrát és záródíszt tartalmaz. A könyv nem tekinthető a kor legfontosabb nyomdászati munkájának, mégis benne találjuk meg az első modern karaktereket. Ezek legalább annyira kifinomultak, mint a John Baskerville által rajzolt betűk, ám nem annyira merevek, mint a Firmin Didot által tervezettek A mű másik nagy érdeme az az esztétikai összhang, amely mind a mai napig a nyomdatermékek követendő példájául szolgál.

 

A Manuale bevezetőjében Bodoni részletesen tárgyalja azokat az alapelveket, amelyek egy szép nyomdai karakterkészletet meghatároznak: a vonalvezetés egységessége, a metszés tökéletessége, az aprólékos csiszolás, az elegancia és egyszerűség.

 

Bodoni nagy csodálója volt John Baskerville-nek és részletesen tanulmányozta Pierre-Simon Fournier valamint François Ambroise Didot betűterveit. A tőlük nyert ihlet ellenére azonban kétségtelenül felismerhető saját stílust fejlesztett ki. Manapság a pármai Bodoni Múzeumban több mint 25.000 eredeti patricát őriznek.

 

[szöveges forrás: Wikipédia]

BODONI270 TIPOGRÁFIAI KIÁLLÍTÁS

 

Akik tiszteletüket lerótták: Bali Katalin, Bányai Bence, Boda Boglárka, Borsa Aliz, Egri Diána, Farkas Milán, Galambos Rita, Hangyás Gergely, Hermesz Anikó, Katyi Ádám, Kurdi Tamás, Miklósi Ádám, Négyesi Rita, Schum Zsófia, Somlai Balázs, Tari Attila, Varga Tünde

 

A tárlatot Nádai Ferenc grafikus, tipográfus nyitotta meg 2009. november 19-én 18 órakor, Sopronban, az Alkalmazott Művészeti Intézet Formatermében.

 

A kiállításra készült munkáim

Bodoni 270 tértipográfia

Há baz'

Játék a Hommage à Bodoni 270 kezdőbetűivel

A gyönyörű "f" és "j"

A hairline az hairline

Az "ő" betű karaktere

Az "U" betű karaktere

 "Be Bodoni" sorozat:

Kill Gill

 "Be Bodoni" sorozat:

The Lord of the Fonts - The Fellowship of Bodoni

 "Be Bodoni" sorozat:

The Lord of the Fonts – The Two Hairline

 "Be Bodoni" sorozat:

Saw III - Oh yes, there will be Bodoni

 "Be Bodoni" sorozat:

Die Hard 2.70

 

Fotók a kiállításról

A fotókat Dénes Nóra készítette.

 

Link

Megosztás: