Alkalmazott Művészeti Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem

 

Kategória: Arculat, novella, fotó, játéktervezés, animáció

Tantárgy: Diplomamunka

Szemeszter: 2011–2012 | 02

Témavezető: Cakó Ferenc, Orosz István

 

ÖRKÉNY/100

Örkény István születésének 100. évfordulóját kívánom megünnepelni egy hozzá méltó promóciós csomaggal, mely felhasználható az évforduló ünneplésére, irodalmi pályázatok díjazására, vagy akár oktatási segédanyagként is.

 

A mestermunka része az egységes grafikai megjelenés logotípiával, egységes szín- és látványvilággal, illetve a látványvilágba illeszkedő illusztrált novelláskötet, Örkény válogatott groteszk műveivel.

 

Tartalmaz továbbá a mestermunka egy „egyperces” animációt Örkény egyik novellája alapján; egy társasjátékot, illetve egy beltéri plakátot.

 

A végleges logo az ipszilon és a ferde törtvonal (a slash) összevonásával megőrizte játékosságát, valamint nem köti le teljesen a tekintetet, nem von magára több figyelmet egyik promóciós elemen sem, mint amennyit feltétlenül szükséges. Természetes egyszerűségében közlékeny és informatív.

 

Betűtípus

Tervező

Év

Kiadó

PF Bulletin Sans Pro, Regular

Panos Vassiliou

2002, 2006

Parachute

Örkény/100 logo

 

Örkény/100 novelláskötet

 

A kötet Örkény tíz művét tartalmazza, melyeket magam válogattam aszerint, hogy az oldalpár illusztrációkkal, tartalomjegyzékkel és címlapokkal együtt száz oldalt adjon ki és groteszk írások legyenek. A feltételeknek megfelelő írások közül szimpátia alapján választottam, így a könyv négy egypercest és hat novellát tartalmaz.

 

A kötet az Arról, hogy mi a groteszk című egypercessel kezdődik, mely mottóként szolgált az egész tervezés során, továbbá az animáció forgatókönyve is ez alapján íródott. A kötet természetesen a Tengertánc novellát is tartalmazza, mely az azonos nevű társasjátékom alapjául szolgált.

 

A válogatás a következő könyvsorozat alapján készült:

Örkény István művei [Gyűjteményes kiadás], Palatinus Kiadó, Budapest, 1998–2005.

 

A kötet keménykötéssel készült,
hat példányban.

 

Betűtípus

Tervező

Év

Kiadó

Arno Pro, Regular

Robert Slimbach

2007

Adobe

 

Illusztrációk

 

A kötethez készülő illusztrációk folyamatosan fejlődtek a készítésük során, így nem feltétlenül egységesek, egyedül az alkalmazott technika alapjaiban egyeznek meg. Igyekeztem a látványvilágot is egységesíteni, hogy ezáltal is érzékeltessem, mind a novella, mind az animáció egy nagy egész részei, így az illusztráció és az animáció is folyamatosan oda-vissza hatott egymásra.

 

Célom volt, hogy egy furcsa világot mutassak be, mely első ránézésre hétköznapinak tűnik, de kis idő múlva szembetűnik annak térbeli furcsasága – az áttetsző épületek, melyek hol állnak, hol a levegőből lógnak, a térbeli „hibák”, mikor az előtér alapzata magasabban helyezkedik el, mint a háttér; ezek azok az apróságok, melyek kizökkentik a nézőt, miközben a technikát illetően is kérdéseket vetnek fel benne. Igyekeztem becsapni a szemlélőt, de nem a manapság divatos módon, mikor a digitális technikák próbálják meg a valóságot utánozni; én valóságos, kézi technikákkal szerettem volna kivitelezni a digitális képalkotás módszereit (rétegek, síkok mozgatása, stb.) a valóság utánzására – ennek köszönheti a furcsa groteszkségét, amivel véleményem szerint megfelelően sikerült bemutatnom Örkény világát.

 

Örkény illusztráció: Hamzafüred
Örkény illusztráció

 

Tengertánc társasjáték

 

A kész társasjáték minden ízében egy modern stratégiai versenyjáték, amelyet egyszerre 2–4 játékos játszhat.

A doboz egy átlátszó felülettel lezárt forgatható kör alakú játékmezőt, 16 hatalmi tokent, 20 promóció tokent, 4 bábut és egy dobókockát tartalmaz, valamint a játékszabályokat. A játék tesztelésére sajnos kevés idő maradt, így lehetnek kiegyensúlyozottsági hibák a szabályokat illetően.

 

A játékhoz három játékmód szabályait mellékeltem, de ezen kívül a játékosok is egyszerűen alkothatnak újakat, így a Tengertánc társasjáték nem csak megújuló játékmezőjével, de folyamatosan fejleszthető házi szabályaival is mindig megújuló szórakozást jelent, illetve talán még a novella mélyebb tartalmára is tesz utalást.

 

 

Plakát

 

Az animáció terét vettem alapul, Örkény és szürke hangulatú társai ugyanúgy szerepelnek rajta, mint az égen korcsolyázó pár, akikkel a lehajoló Örkény máris szebben látja a világot. Mindeközben, ha megfordítjuk a plakátot, a korcsolyázó pár, akik nem vesznek tudomást saját különcségükről, színesen és boldogan élik életüket a többi szürke ember közt, akiknek a véleménye ebben az esetben nem számít.

 

A plakátot kedvünk szerint állíthatjuk ki, nekünk kedves nézőpontját pedig a középre matricázható logoval fixálhatjuk. Az Örkény/100 logok mérete a 90×50 mm névjegy-szabványt követik, így kedvünkre magunknál is tarthatunk belőlük párat, amit bármikor, bárhol felhasználhatunk.

 

 

Animáció

 

 

Örkény István: Arról, hogy mi a groteszk című egypercese alapján készült papírkivágásos stop-motion animáció.

 

 

Link

Megosztás: